Mihin äärioikeiston katupartiot voivat johtaa?

Sisällissodat, suurvaltojen interventiot, terrorismi ja työttömyys ovat pakottaneet miljoonat ihmiset jättämään kotimaansa ja siirtymään Eurooppaan turvallisemman elämän toivossa. Euroopassa kansallisvaltiot valmistautuvat, vastoin EU:n lakeja ja määräyksiä, torjumaan ”uhkaa” turvautumalla protektionismiin ja nationalismiin. Rajat suljetaan, valtioiden välille nousee piikkilanka-aitoja ja lainsäädäntöä muokataan niin, että se helpottaa karkotuksia. Sen lisäksi natsit ovat aloittaneet katupartioinnin ja ottaneet lain omiin käsiinsä monissa Euroopan maissa, myös Suomessa.

Odinin soturit ja muut natsiainekset kuten kansallinen vastarinta, mutta myös nationalistit kuten IPU, ovat osoittaneet mieltään rajojen sulkemisen puolesta. Äärioikeisto pyrkii jalkautumaan kansan pariin ja hämmentää sitä käyttämällä hyväkseen kansalaisten suurta tyytymättömyyttä hallitusta ja poliitikkoja kohtaan. Hallitus ja virkavalta pitävät äärioikeiston toimia tervetulleina. Kadulla on perätty kenttäoikeudenkäyntejä sekä paluuta 1940-luvulle vaatimalla ”Rajat kiinni, uunit auki”. Äärioikeisto etsii syntipukkeja eri maissa. Saksassa on vaadittu rajan yli pyrkivien pakolaisten ampumista. Saksan Pegida-liike yrittää rantautua Suomeen ja järjestää mielenosoituksia Helsingissä.

Äärioikeiston liikehdintä ei ole viatonta poliisin auttamista, vaan sillä on omat tarkoitusperänsä. Pitäisikö kansalaisten suvaita sitä? Pitäisikö meidän olla vain passiivisen kriittisiä? Miten uuteen huolestuttavaan ilmiöön tulisi suhtautua? Kuinka tätä vaarallista ilmiötä voi vastustaa?

Tule keskustelemaan näistä asioista perjantaina 19.2.2016 klo 19.00 Valveen kokoushuoneeseen, 3. kerros, Hallituskatu 7 (käynti Ojakadulta). Järjestäjä: Radikaalivasemmiston opintopiiri ja DSL. Alustaja: DM.