Suurmielenosoitus leikkauspolitiikkaa vastaan

 

Sipilän oikeistohallituksen tavoite hävittää lopullisesti työväenluokan ja kansanjoukkojen pitkäaikaisen taistelun tuloksena saavuttamat hyvinvointirakenteet ja sosiaaliset oikeudet on herättänyt voimakkaan vastarinnan. Jo ennen elokuun suurmielenosoitusta tuhannet ihmiset marssivat Helsingissä koulutusta sekä varhaiskasvatusta uhkaavia leikkauksia vastaan.

Viime keväänä eri poliittiset ja yhteiskunnalliset ryhmät muodostivat verkoston järjestääkseen elokuussa valtakunnallisen suurmielenosoituksen ”Hyvinvointia – ei leikkauksia”. Mielenosoituksen tunnuksina olivat ”Leikkauspolitiikkaa vastaan Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa”, ”Riittävä toimeentulo kaikille” sekä ”Ihmis­ ja perusoikeudet kaikille”. Mielenosoituksen järjestänyt verkosto koostui useasta paikallisesta verkostosta, joista eräät olivat erittäin aktiivisia. Esimerkiksi Turun aktivistit työskentelivät ahkerasti koko kesän järjestäen muun muassa paikallisia protesteja Turussa ja lähiseudulla.

Elokuun 22. päivän mielenosoitus Helsingissä oli suurmenestys. 10 000 osallistujan tavoite ylitettiin reilusti. Mielenosoittajia saapui bussilasteittain eri puolilta Suomea. Eräiltä paikkakunnilta, kuten Turusta, tuli useita busseja. Laskelmien mukaan mielenosoitukseen osallistui liki 14 000 henkilöä. Mielenosoituskulkue muodostui useista blokeista kuten muun muassa eläkeläiset, vammaiset, ammattiyhdistysväki, opiskelijat, nuoriso ja lapsiperheet. Myös ympäristö­ ja solidaarisuusjärjestöillä sekä rauhanaktivisteilla oli merkittävä rooli sekä organisoinnissa että itse mielenosoituksessa. Solidaarisuus­ ja kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen tulevaisuus näyttääkin synkältä, kun hallitus valmistautuu leikkaaman lähes puolet kehitysyhteistyömäärärahoista.

Tunnelma mielenosoituksessa oli hieno. Lämpimänä ja aurinkoisena elokuun lauantaina Helsinkiä värittivät punaiset, punamustat, mustat ja muut värikkäät liput sekä erilaiset banderollit. Marssi paitsi näkyi, myös kuului iskulauseiden kaikuessa koko matkan ajan. Ennen määränpäätä kulkue pysähtyi 15 minuutiksi, ja osanottajat istuutuivat kadulle ja jalkakäytävälle. Näin ”pysäytimme pääkaupungin” eli liikenteen suuressa osassa Helsinkiä. Tauko oli symbolinen protesti oikeistohallituksen suunnitelmalle pidentää vuosittaista työaikaa sadalla tunnilla eli noin 15 minuutilla päivää kohti.

Osanottajat olivat ja ovat hyvin tyytyväisiä mielenosoitukseen. Toki taistelu on vasta alkanut. Kamppailun täytyy jatkua, ja se tulee jatkumaan ja laajentumaan. Monin paikoin organisoidaan jo uusia kamppailuja. Jo syyskuun järjestetään useampia paikallisia protesteja ja mielenosoituksia.

Juha Tapio

Vastaa